In een doodstille zaal werd het publiek vervolgens meegenomen in een unieke ervaring. De dove performers Boaz Blume en Brendan Lodder openden hun voorstelling met indrukwekkende filmfragmenten over gebarentaal. Velen waren geschokt om te horen dat doven en slechthorenden honderd jaar lang verboden werd om in gebarentaal te communiceren – ze moesten hun handen zelfs op de rug houden! Pas in 2021 werd de Nederlandse Gebarentaal officieel erkend in de Tweede Kamer. De stilte in de zaal werd nog intenser toen Blume en Lodder hun voorstelling in volledige stilte opvoerden; een ervaring die diepe indruk maakte op het publiek. Het hoogtepunt was een ontroerende dans, waarin de dove performers samen met een danseres bewogen op het ritme van de muziek, begeleid door een dj. Na afloop gingen de bezoekers in gesprek met de artiesten, met behulp van tolken Nederlandse Gebarentaal en een schrijftolk. Een dove bezoeker vatte de avond treffend samen: “Ik voel me eindelijk gelijkwaardig. Het voelt als thuiskomen.”
De avond bood niet alleen een inspirerende voorstelling, maar ook een breed scala aan workshops waarin bezoekers taal op verrassende manieren konden ervaren. Ze leerden de basis van de Nederlandse Gebarentaal, ontdekten hoe met waaiers en lichaamstaal verhalen verteld kunnen worden en gingen zelf aan de slag met emoji’s en poëzie. Ook stond filmtaal centraal, en kregen deelnemers inzicht in hoe het is om een nieuwe taal te leren in een ander land. Een bijzondere workshop richtte zich op storytelling voor mensen met dementie, waarin taal een diepere betekenis kreeg.
Gastvrouw en cabaretière Barbara Breedijk zorgde voor een warme en humorvolle afsluiting met een muzikale act. Bezoekers verlieten het theater met nieuwe inzichten en een frisse blik op de kracht van taal – in stilte, in beweging en in woorden. ‘Vier de taal!’ bracht werelden samen en opende deuren naar een nieuwe manier van communiceren. Een avond om nooit te vergeten.