Lichtkunstwerk Samenschijn te zien tot eind januari op het Rond

Ouderen, jongeren en kinderen hebben de afgelopen maanden gewerkt met lichtkunst in het project Samenschijn. Het resultaat werd door kunstenaars gecombineerd tot een interactief lichtkunstwerk. Wethouder Ria Frowijn opende het lichtkunstwerk afgelopen dinsdag in de etalage van de voormalige Hema op Het Rond. 

Het project vindt de oorsprong in lichtkunstfestival VONK, een initiatief van Aan de Slinger. Dit festival wordt georganiseerd in samenwerking met LotteZ en Creative Coding Utrecht. Deze partijen sloegen de handen ineen om ook in Houten zelf lichtkunst onder de aandacht te brengen. Bea Nederhoff, hoofd educatie en events bij Aan de Slinger: ,,VONK organiseren we om het jaar. Ons doel is om in de tussenliggende jaren op een andere manier aandacht te besteden aan lichtkunst.”

Lotte Zuijdwijk is als programmeur betrokken als artistiek leider van VONK. Zelf is zij videokunstenaar. ,,Lichtkunst is een laagdrempelige vorm van kunst en heel goed toepasbaar in de openbare ruimte. Het is vaak ook heel toegankelijk voor mensen die niet heel erg bekend zijn met kunst. Dat merken we bij VONK, maar dat hebben we ook gemerkt bij de workshops.” 

In het kader van Samenschijn kregen drie doelgroepen een workshop rondom lichtkunst. Lotte: ,,Vanuit het Haltna Huis was behoefte om iets met kunst te doen met de ouderen met een zorgbehoefte. Met hen hebben we een workshop lichttekenen gedaan. Dit duurde twee uur en was erg waardevol. De deelnemers konden zelfstandig werken, ik was er ter begeleiding.”
Ook tieners gingen aan de slag. Bea: ,,Bij Shine kwam een interactief kunstenares textiele werkvormen aanbieden. Ook jongeren van buiten Shine deden mee. Zij combineert breien en haken met elektronische circuits. Met licht en textiel maakten zij zo een prachtig kunstwerk.”
De kinderen van ‘t Schoolhuys gingen ook aan de slag met elektriciteit. Kunstenaarscollectief Creative Coding leerde de kinderen van groep 8 hoe ze met een batterij en bedrading een lampje konden laten branden. Dit werd gecombineerd met huisjes die ze maakten van restmateriaal. 

De drie kunstwerken worden door Lotte en Bea gecombineerd tot één werk. Bea: ,,Het wordt een soort collage. Ook wordt het nog interactief gemaakt met sensoren op de ramen van de etalage, zodat de voorbijganger hierop kan schijnen met de lamp van zijn telefoon waardoor er iets geactiveerd wordt.” 

Het kunstwerk is dagelijks te zien van 16.00 tot 23.00 uur tot 20 januari. Ondertussen wordt alweer hard gewerkt aan de organisatie van lichtfestival VONK in de herfstvakantie van 2025.

Foto door René van den Brandt
Met dank aan Agnes Krijnen voor dit artikel. Het project is financieel gesteund door de gemeente Houten en het Ondernemersfonds Houten.

 

 

Cultuurfonds K.F. Hein Fonds Rabobank Stumpfl MKB schoon Platform Maatschappelijk Ondernemen Houten Provincie Utrecht