Interview met Tom van Hengstum, projectleider

De komende weken geven we een aantal betrokkenen bij de verbouwing het woord. Wie zijn ze en wat is hun rol in het hele proces? Maak deze week kennis met Tom van Hengstum, projectleider bij Van Hengstum B.V.  

Tom, vertel eens iets over jezelf en je functie?

Bij Van Hengstum werk ik als projectleider, waarbij ik verschillende projecten begeleid en -indien nodig- ook meehelp bij de montage of productie. Van Hengstum is een familiebedrijf dat al sinds 1777 bestaat en ik ben de achtste generatie. Wij ontwerpen, produceren en monteren al onze producten zelf. Van staalconstructie tot ramen, (binnen)deuren, schuifpuien enzovoort in staal, aluminium en kunststof.

Wat is er bijzonder aan de opdracht bij Aan de Slinger?

Het feit dat er een vrijhangende tribune op speciale akoestische veren in een bestaand gebouw komt. Dat maakt het namelijk vrij complex; je kan niet van tevoren alles bekijken. We hebben natuurlijk wel metingen gedaan, zowel 3D als met de hand en op bepaalde posities maak je een proefsloping, maar dan nog kan je niet alles van te voren exact voorspellen. Dankzij grondige voorbereiding verliep het project volgens plan, met slechts een moment van improvisatie (om maar eens in theaterthermen te praten).

Wat was dat improvisatie moment?

Dat had te maken met de ankers, met boren en plaatsen. Bij twee ankers kwamen we precies uit op de deletatievoeg (daar waar twee muren bij elkaar komen, red.), dat is niet de plek waar je een 15 ton zware constructie aan op wil hangen. De oplossing was snel bedacht en na goedkeuring van de constructeur hebben we een solide en bovenal veilige oplossing in het werk gemaakt. 

Wat is het leukste onderdeel van deze verbouwing voor jou?

De uitdaging van de hele constructie, met bijvoorbeeld al die gewalste kokers. Normaal gesproken heb je een rechte koker, maar nu moest er een radius aan die koker komen, aangezien de tribune gedeeltelijk rond is. 

Wat is het spannendste moment van de verbouwing voor jou?

De complexiteit van het inmeten, daar dan een tekening van maken en er uiteindelijk voor zorgen dat het in de praktijk ook gaat passen. Dat was eigenlijk de grootste uitdaging. En uiteraard de logistiek van materiaal en materieel, zoals bijvoorbeeld montage van de kolommen van 500 kg per stuk met een speciale minikraan. Maar door de vele uren voorbereiding (planning, overleg en tekenwerk) verliep alles vlekkeloos.

Hoe verloopt de samenwerking met de andere partijen?

Hartstikke goed. Maar dat komt ook doordat we elkaar allemaal al kennen en we met Van Dort B.V. bijvoorbeeld al jaren samen werken. Je weet inmiddels goed wat je aan elkaar hebt en dat communiceert makkelijk. Dat is wel heel prettig, want de basis, de voorbereiding met elkaar, is super belangrijk voor zo'n project. Als dat niet in orde is, dan heb je daar de hele bouw last van. Dat klinkt heel cliché, maar dat is het wel natuurlijk. Papier is geduldig, dus in het ontwerp zaken aanpassen is het beste moment. Als je dingen in de bouw moet passen, dan ben je dagen verder. Maar zoals gezegd verliep alles zoals bedacht en kan het theater zometeen weer gevuld worden met publiek! 

Tot slot: welke voorstelling zou jij na de verbouwing willen zien vanaf het nieuwe balkon?

Ik hou persoonlijk wel van cabaret, maar heb me nog niet verdiept in het aanbod. Het meest kom ik bij Aan de Slinger als KNA (Muziekvereniging uit Houten, red.) optreedt, want daar zit mijn halve familie bij (een aantal zijn ook mijn collega’s). 

Meer weten over Van Hengstum B.V.? Kijk dan hier!

Interview: Suzan Linde, Publiciteit & Marketing Aan de Slinger


Update verbouwing
Vorige week schreef ik over de voortgang van de verbouwing. Onze uitvoerder Rob heeft een aangepaste planning gemaakt. Zoals het er nu naar uitziet is de aannemer eerder klaar. We hebben gevraagd of er eerder gestart kan worden met de bekleding (tapijt) van de tribune en de balkons. Dit gaat helaas niet lukken, want vele bedrijven komen om in het werk. Niet getreurd. De nieuwe planning is zo opgesteld dat verschillende partijen niet tegelijkertijd hoeven te werken en dat is winst.

Afgelopen week is het nieuwe balkon ingetimmerd. Dat bood de mogelijkheid om op het nieuwe balkon te klimmen en een indruk te krijgen hoe het publiek straks de voorstelling gaat ervaren.
Verder is er gewerkt aan de kozijnen voor de nieuwe toegangsdeuren, worden de wanden hersteld en verder afgewerkt, zodat we straks zelf de rollers met zwarte muurverf ter hand kunnen nemen. Nog genoeg te doen dus!

Tot volgende week, Arjen Berendse

 

Cultuurfonds K.F. Hein Fonds Rabobank Stumpfl MKB schoon Platform Maatschappelijk Ondernemen Houten Provincie Utrecht