Interview met Egbert van Ede, constructeur

De komende weken geven we een aantal betrokkenen van de verbouwing het woord. Wie zijn ze en wat is hun rol in het hele proces? Deze week aan het woord: Egbert van Ede, eigenaar van De Prouw | constructieve adviseurs. 

Egbert, vertel eens iets over jezelf en je functie?
Ik ben eind dertig, woonachtig in Veenendaal en eigenaar, constructeur en projectleider bij De Prouw, dat gevestigd is in Zeist. Ons werk houdt in het kort in dat wij een brug slaan tussen de wens van de opdrachtgever en de haalbaarheid hiervan. Voor Aan de Slinger heb ik het ontwerp gemaakt voor de constructie van het balkon en alle controles gedaan om de bestaande constructie te toetsen op de nieuwe belastingen. Dit betekent dat het ontwerp zo gemaakt moet worden dat alle specifieke belastingen worden afgedragen op plekken waar voldoende capaciteit aanwezig is. 

En, was het een flinke uitdaging?
Zeker, maar daarom zijn wij ook gestart met een haalbaarheidsonderzoek: Kan het gebouw een tweede balkon aan? En hier zit ook meteen het verschil met de uitvoerende partijen bij de verbouwing: bij hen zit de uitdaging in de uitvoering, bij ons in de ontwerpfase. 

Wat is er bijzonder aan de opdracht bij Aan de Slinger?
Dat de grote zaal een zogenaamde doos-in-doos constructie is, waarbij het balkon volledig in de binnendoos gesitueerd is. In bouwkundige termen wil dit zeggen dat deze geveerd is afgesteund op de hoofddraagconstructie (het gebouw, red.) en dus geen trillingen/geluid doorgeeft aan het gebouw en vice versa. 

Wat is het leukste onderdeel van deze verbouwing voor jou?
Dat de verbouwing haalbaar is gebleken, dat we een methode hebben gevonden om het te realiseren.  

Wat is het spannendste moment van de verbouwing voor jou?
Deze verbouwing is vooral complex. Vanwege de kromming van de zaal is de enige manier om de krachtswerking nauwkeurig in beeld te krijgen een 3D-berekening (zie foto, red.). Dat zijn extra complexe berekeningen.

Wat is eigenlijk het verschil tussen het werk van de architect en dat van jullie?
De architect laat zien hoe het eindresultaat eruit moet komen te zien. Daarna zijn wij aan de beurt en gaan we de constructie van het balkon ontwerpen. We bepalen om te beginnen of het ontwerp van de architect haalbaar is en vervolgens kijken we op welke manier het te realiseren is. Dus: hoe gaan we het balkon maken, hoe gaan we de onderdelen bevestigen, met welke materialen etcetera. Met het resultaat kan de aannemer dan aan de slag.

Wat kun je zeggen over de samenwerking met de andere partijen?
De samenwerking is erg goed en dit komt vooral door de keuzen die gemaakt zijn door Arjen Berendse. Hij kiest bewust voor (kleinere) lokale partijen. Aangezien zij niet altijd gewend zijn aan zulke grote en bijzondere klussen, is dit niet per se de makkelijkste keuze, maar de betrokkenheid is hierdoor wel erg groot. We kennen elkaar en hebben doorgaans aan een half woord genoeg.   

Tot slot: welke voorstelling zou jij na de verbouwing willen zien vanaf het nieuwe balkon?
Aangezien ik in Veenendaal woon, ben ik eerlijk gezegd nog nooit eerder naar een voorstelling bij Aan de Slinger geweest. Ik ga naar het theater in Veenendaal of Tiel. Zodra het tweede balkon klaar is, ben ik natuurlijk wel van plan om een keer langs te komen! ‘Onverwacht’ cabaret heeft mijn voorkeur, waarbij je dus niet precies weet wat je te wachten staat, zoals bijvoorbeeld Cabarestafette.  

Meer weten over het bedrijf van Egbert? Kijk dan hier!

Interview: Suzan Linde, Publiciteit & Marketing Aan de Slinger


Update verbouwing
Het grote werk is achter de rug en is er gestart met de afwerking zoals u op de foto's hieronder kunt zien. Isolatiemateriaal, zwarte platen voor de afwerking. De firma Kronenburg, verantwoordelijk voor de elektra, brandmelders etcetera is nu ook aan de slag, want de leidingen kunnen in het werk gelegd worden. Tevens voor u bijgevoegd foto's van de trappen naar het nieuwe tweede balkon in de bovenfoyer. De treden moeten nog geplaatst worden, maar zo krijgt u wel een indruk hoe u straks naar boven kunt komen.

Tapijt
Soms maak je rare dingen mee. Onze theaterstoelenleverancier Mobelli van eigenaars Robert en Monique vertelde dat ze deze zomer nog een paar opdrachten erbij hadden gekregen, onder andere nieuwe stoelen in de Purmeryn in Purmerend. Om die reden hebben ze de productie van onze stoelen naar voren gehaald en staan ze inmiddels allemaal al klaar! Dit geeft weer een goed gevoel; eventuele vertraging kan daar niet aan liggen. Verder kwam Robert deze week persoonlijk langs. Naast de theaterstoelen zorgt hij ook voor het nieuwe tapijt en de tredeverlichting. Een hele grote tapijtrol met, naar ik aanneem een sticker met 'Aan de Slinger' er op, lag al klaar bij de tapijtleverancier. Echter, Robert kwam vertellen dat de rol verkocht was aan een andere partij! Gelukkig ligt er een goed alternatief voor handen, dus dat is ook weer opgelost. 

Tot volgende week, Arjen Berendse

 

Cultuurfonds K.F. Hein Fonds Rabobank Stumpfl MKB schoon Platform Maatschappelijk Ondernemen Houten Provincie Utrecht